Naďalej trvá mimoriadna situácia na dvoch uliciach ohrozených zosuvmi

21.06.2010 Prešov

Prešov 21. júna (TASR) – Mimoriadna situácia, ktorú vyhlásili v Prešove v súvislosti so zosuvmi pôdy na uliciach Horárska a Pod Wilec hôrkou, naďalej trvá.
Uviedla to dnes pre TASR po zasadnutí krízového štábu hovorkyňa radnice Iveta Adamová. Dodala, že pre územie mesta aktuálne platí 2. stupeň povodňovej aktivity.
Momentálne sa stále rieši havarijný stav na Horárskej ulici. Minulý týždeň na súkromných pozemkoch pomáhali obyvateľom vytváraním povrchovej drenáže aj vojaci. Práce na mestských pozemkoch riešilo mesto vo vlastnej réžii. Čistenie rigolov a ďalšie potrebné výkopové práce zabezpečí radnica pomocou Technických služieb mesta Prešov, malých obecných služieb a väzňov.
Podľa hlavného architekta mesta Vladimíra Ligusa je potrebné urobiť ďalšie povrchové drenážne rigoly nad vykopanými kanálmi. Lepšie odtekanie chcú zabezpečiť uložením fólie, aby voda nevsakovala a mohla byť odvádzaná do kanalizácie.
Svah nad Horárskou ulicou je nasiaknutý vodou a vzhľadom na prognózy počasia sa obávajú ďalších možných zosuvov.
\"V rámci záchranných prác, ktoré sa realizujú od minulého týždňa, sa aj naďalej vyčerpávajú studne na tejto ulici. Podľa terénnych monitoringov doterajšie práce výrazne pomohli, domy ďalej nepraskajú a nerozširujú sa ani trhliny v štyroch neobývaných stavbách, \" uviedla hovorkyňa.
Mesto požiadalo Ministerstvo životného prostredia SR, aby zabezpečilo vykonanie komplexného geologického prieskumu. Ten by sa mohol začať v horizonte dvoch týždňov. Na odporúčanie geológa budú na Horárskej ulici umiestnené geodetické body.
\"Následne tie sa budú pozorovať ich geodetickou meracou technikou a zistia či sa svah posúva ďalej alebo nie. Potom urobíme ďalšie opatrenia, \" povedala zástupkyňa primátora Katarína Ďurčanská.
Zosuv svahu poškodil na Horárskej ulici 12 rodinných domov, pričom štyri z nich museli kvôli narušenej statike obyvatelia opustiť. Na ulici Pod Wilec hôrkou evidujú popraskané steny a podlahy na šiestich rodinných domoch, tie sú však zatiaľ obývateľné.
Mesto sa rozhodlo, že požiada Povodie Bodvy a Hornádu o preverenie situácie v lokalitách na ul. Horárska, Jánošíkova a Pod Kalváriou, kde evidujú zasypané niektoré úseky potokov, čo mohlo zamedziť plynulému odtekaniu dažďovej vody zo svahov.
 

Vyberte región

mark